PvdA onder vuur over kinderopvang

De oppositie in de Tweede Kamer heeft vanavond hard uitgehaald naar de PvdA. De SP, VVD, GroenLinks en D66 verwijten de partij dat ze akkoord gaat met bezuinigingen in de kinderopvang, terwijl ze tijdens de verkiezingscampagne nog beloofde dat deze voorziening gratis zou worden.

Ineke Dezentjé van de VVD sprak van ''een draai'' van PvdA-leider Wouter Bos. Volgens Femke Halsema (GroenLinks) ''helpt de PvdA haar eigen succes om zeep''. Ze vroeg zich af waarom de PvdA-fractie haar rug niet recht houdt, zoals ze wel deed in de strijd in de coalitie over het versoepelen van het ontslagrecht.

Het kabinet kondigde twee weken terug aan dat er forse bezuinigingen nodig zijn in de kinderopvang, omdat het budget op termijn met ruim 1 miljard overschreden dreigt te worden. Welke ingrepen er precies komen, beslist het kabinet deze zomer.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs, die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, zei woensdag nog niet te weten hoeveel er bezuinigd wordt. Wel maakte ze duidelijk dat er een korting komt op de toeslag die ouders ontvangen. ''Pijnloze oplossingen zijn er niet.''

Daarnaast wil ze iets doen aan oneigenlijk gebruik van de gastouderregeling, waarmee onder anderen grootouders een bijdrage kunnen krijgen als ze op hun kleinkinderen passen. Dijksma wil met een stelselwijziging misbruik terugdringen.

Bos: 'Mijn fout'
Minister van Financiën Wouter Bos neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de verkeerde ramingen van de kosten van de kinderopvang. ''De ramingen zaten er volstrekt naast, wat gewoon mijn fout is'', zegt hij in een interview met het zakenblad FEM Business dat vrijdag verschijnt.

Veel meer ouders dan verwacht deden een beroep op de kinderopvangregeling, waardoor de kosten aanzienlijk hoger uitkwamen. ''We hadden daarvoor 2,4 miljard euro gereserveerd. De kosten dreigden op te lopen tot 3,4 miljard'', aldus Bos.

Een woordvoerder van Financiën ontkende vanavond dat Bos in het interview gezegd heeft dat de verkeerde ramingen fout zijn. De woordvoerder spreekt van ''plak-en-knipwerk'', en van het uit de context lichten van uitspraken van Bos. ''Hij heeft het niet gezegd'', aldus de woordvoerder. Adjunct-hoofdredacteur Jean Dohmen van FEM Business zegt echter dat de woorden van Bos op band staan.

Het kabinet kondigde twee weken terug aan fors te willen bezuinigen op de kinderopvang. In de zomer neemt het concrete besluiten.