Genetisch gemanipuleerde mensenembryo gemaakt

Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell universiteit hebben voor het eerst een menselijk embryo gemaakt, door middel van genetische manipulatie. Het embryo is gemaakt om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van cellen en ziektes die zich vanaf de bevruchting ontwikkelen. Na vijf dagen moesten de onderzoekers het embryo weer vernietigen.

De onderzoekers hebben voor hun experiment een embryo gebruikt, die was overgebleven na een proefbuisbehandeling. Via een virus moest een gen worden toegevoegd aan het embryo. Er werd een groen fluorescerend eiwit gebruikt als gen. De wetenschappers, onder leiding van Nikica Zaninovic, kunnen niet met zekerheid zeggen dat het embryo genetisch gemanipuleerd was, omdat het experiment na vijf dagen moest worden afgebroken en het embryo verplicht moest worden vernietigd.

Ondanks het onzekere resultaat, zeggen de onderzoekers dat de techniek in principe kan worden gebruikt om genen, die ziektes veroorzaken, te manipuleren. Het gaat hierbij om ziektes als taaislijmziekte , hemofilie en kanker; erfelijke ziektes dus. Een gen dat wordt toegevoegd aan een embryo, kan een blijvende verandering veroorzaken, ook bij eventueel nageslacht, omdat genen aan elke generatie worden doorgegeven.

Critici plaatsen echter kanttekeningen bij deze ontwikkeling en zeggen dat deze techniek ook kan worden gebruikt voor niet noodzakelijke doeleinden. Daarbij kan gedacht worden aan genetische manipulatie wat betreft haarkleur, oogkleur of lengte.