Pro-Europese alliantie wint in Servië

De Servische parlementsverkiezingen, die vandaag zijn gehouden, worden volgens voorlopige cijfers gewonnen door de pro-Europese partijen. 39 procent van de kiezers zou op de alliantie rond de Democratische Partij van president Boris Tadic, die meer naar de Europese Unie wil toetrekken, gestemd hebben. Dat meldt de CeSID, de onafhankelijke Servische organisatie die toezicht houdt op de verkiezingen, vanavond.

Het nationalistische kamp rond de Servische Radicale Partij (SRS) zou op 28 procent van de stemmen kunnen rekenen. De SRS, onder leiding van Tomislav Nikolic, is anti-Europees zolang Brussel niet erkent dat Kosovo onderdeel is van Servië. De conservatieve Democratische Partij van Servië (DSS), een afsplitsing van de Democratische Partij, zou op 11 procent van de stemmen uitkomen. Ook de DSS van premier Vojislav Kostunica heeft een Anti-Europees verkiezingsprogramma.

Het buitenlands beleid is een 'hot issue' in de Servische verkiezingen nadat Kosovo in februari van dit jaar de onafhankelijkheid uitriep. De zege van het pro-Europese kamp komt onverwacht. De peilingen leken op een overwinning voor de nationalisten te wijzen.

Update 0.40 uur:
Boris Tadic van de Democratische Partij heeft de winst opgeëist. Zijn alliantie heeft echter geen meerderheid behaald en zal een coalitie moeten vormen met kleinere partijen. Tadic zei vanavond dat de Serviërs voor een Europese koers hebben gekozen, maar benadrukte wel dat ook een nieuwe regering Kosovo niet zal erkennen. EU-voorzitter Slovenië heeft enthousiast op de overwinning gereageerd. "De pro-Europese kant in Servië heeft gewonnen, waar we op mikten in de Europese Unie", zei de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel vanavond.