Belaagster schudt Wilders de hand

PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag bij het gerechtshof in Den Bosch oog in oog gestaan met de vrouw die hem in 2006 en 2007 een recordaantal dreigmailtjes toestuurde. De 34-jarige Tilburgse S.I. (Imre) bood haar excuses aan en schudde de politicus in de rechtszaal de hand.

Wilders bleef erbij dat de vrouw moet worden berecht voor de meer dan honderd doodsbedreigingen die ze hem toestuurde en gaf in een reactie na afloop geen antwoord op de vraag of de verontschuldigingen worden aanvaard.

Het gerechtshof in Den Bosch had de PVV-politicus opgeroepen als getuige. Samen met de teamleider bedreigde politici van de politie Haaglanden legde hij uit hoe een standaardprocedure is ontwikkeld om aangiften wegens dreigementen af te wikkelen. Wilders meldt zich minstens wekelijks op het politiebureau om de aangiften te ondertekenen. In 2007 waren dat er meer dan 150, dit jaar alweer meer dan vijftig.

Advocaat Willem Jan Ausma wilde van Wilders vooral weten of hij niet misschien immuun is geworden voor de vele dreigementen. ''Absolute kul'', aldus het Tweede Kamerlid. Hij legde uit dat hij nog nooit van één persoon zoveel haatmails heeft ontvangen en dat de dreiging concreet en dus serieus was. Alle dreigmails krijgt hij zelf en niemand anders onder ogen, legde Wilders uit.

De rechter veroordeelde de Tilburgse vorig jaar tot een jaar cel plus tbs. Volgens deskundigen is ze verminderd toerekeningsvatbaar en bestaat een verhoogd risico dat ze geweld gebruikt. De advocaat-generaal kwam vanmiddag tot eenzelfde eis: Een jaar cel en tbs.