Sjiieten en soennieten slaags in Beirut

Sjiitische aanhangers van de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging en soennitische sympathisanten van de Libanese regering zijn donderdag in de Libanese hoofdstad Beirut opnieuw met elkaar slaags geraakt. Het geweld vloeit voort uit de machtsstrijd die beide partijen nu al zeventien maanden in het parlement uit vechten. Het gevaar bestaat dat de rellen ontaarden in daadwerkelijk sektarisch geweld in het hele land.

Door de onenigheid tussen Hezbollah-aanhangers en de door het Westen gesteunde regering van premier Fuad Saniora zit het land al sinds november zonder president. De politieke crisis ontaardde woensdag in geweld toen Hezbollah-aanhangers straten in Beirut blokkeerden om deelname aan een door de bonden aangekondigde staking af te dwingen. Het kwam tot confrontaties met aanhangers van de regering, waarbij meer dan tien gewonden vielen.

Donderdag sloeg het geweld over naar plaatsen buiten de hoofdstad. In de oostelijke Bekaa-vallei braken vuurgevechten tussen soennieten en sjiieten uit. Vier mensen raakten daarbij gewond.

Het sektarische karakter van de conflicten brengt nare herinneringen naar boven aan de burgeroorlog die tussen 1975 en 1990 in Libanon woedde. De meeste soennieten steunen de regering-Saniora. De meeste sjiieten staan achter Hezbollah, dat door de VS als terroristische beweging is aangemerkt.