Overleg over Turkse dienstplicht mislukt

Turkije is niet bereid de dienstplicht af te schaffen voor Nederlandse militairen die ook een Turks paspoort hebben. Een poging van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) om zijn Turkse collega Ali Babacan op andere gedachten te brengen, is mislukt.

Turkije verleent alleen vrijstelling aan mensen die hun militaire dienst al in een ander land hebben vervuld. Tijdens een gesprek eind maart bleef Babacan daarbij, heeft Verhagen woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Nederland heeft geen opkomstplicht, dus Nederlandse militairen met de Nederlandse en de Turkse nationaliteit komen dus niet voor vrijstelling in aanmerking.

De Tweede Kamer had erop aangedrongen dat Verhagen met zijn Turkse collega in overleg trad over de zaak. Aanleiding daarvoor waren berichten dat Turks-Nederlandse beroepsmilitairen niet meer naar Turkije durfden, omdat zij vreesden te worden opgepakt wegens het ontduiken van de dienstplicht.

Nederlandse jongeren die ook in het bezit zijn van een Turks paspoort kunnen de Turkse dienstplicht, die vijftien maanden duurt, afkopen voor ruim vijfduizend euro. Dan moeten ze nog wel een vervangende dienstplicht van 21 dagen vervullen. Dienstweigeraars riskeren een celstraf. Nederlanders met een Turks paspoort die in dienst zijn van het ministerie van Defensie kunnen renteloos geld lenen om de dienstplicht af te kopen.