Kamer: doorgaan met ov-chipkaart

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn sterk voorstander van een verdere 'uitrol' van de ov-chipkaart.

Hun fractiespecialisten zijn vandaag uitgesproken positief na gesprekken in Londen dat al jaren een eigen variant, de Oyster Card, kent. Daarvan zijn circa tien miljoen exemplaren in omloop.

De problemen rond de betrouwbaarheid van de ov-chipkaart leidde drie weken geleden tot een voorlopig 'hoogtepunt' in de Tweede Kamer met een motie van wantrouwen tegen verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer). De onvrede onder de oppositie over haar regierol na het definitief kraken van de kaart door onderzoekers van de Nijmeegse Radboud Universiteit was groot. De motie, een inititiatief van GroenLinks en SP, haalde geen meerderheid.

"Ze kijken ons hier buitengewoon glazig aan als we praten over hackers'',
vertelt CDA'er Jan Mastwijk vanuit Londen. "De man op de straat begrijpt niets van de commotie. Waar maken jullie je druk om, zeggen ze ons."

Mastwijk maakt deel uit van een zeskoppige Kamerdelegatie die deze week langs drie Europese steden toert. Naast Londen zijn dat Stockholm en Berlijn. Bedoeling is vooral poolshoogte te nemen van systemen voor een kilometerheffing. Maar in Londen zijn gesprekken ingelast over de ervaringen met de Oyster Card met het Londense vervoersbedrijf Transport for London en London Travel Watch, een consumentenorganisatie.