Aanklager zou zigeuners 'haten'

Raadsman Wil Hendriks van het Amsterdamse advocatenkantoor Rauch heeft aangifte gedaan tegen de Arnhemse officier van justitie Martijn van Elsdingen wegens 'zigeunerhaat'. De aanklager zou zich schuldig hebben gemaakt aan het discrimineren van zigeuners door opzettelijk een hogere straf hebben geëist tegen een verdachte zigeuner.

Deze 44-jarige zigeuner werd onlangs veroordeeld tot 7 jaar cel wegens het stichten van een brand waarbij een 69-jarige bewoner om het leven kwam. ''We hebben direct geprotesteerd bij het OM toen duidelijk werd dat Van Elsdingen de zaaksofficier zou worden. We zagen de bui al hangen”, aldus Hendriks. Volgens hem probeerde de aanklager een hoge strafeis te vorderen. ''Uiteindelijk kon hij niet verder gaan dan negen jaar celstraf toen de rechtbank zijn eis buitenproportioneel vond.”  Ook zou de advocaat  geen toestemming hebben gekregen zijn cliënt te bezoeken toen deze in beperking zat. ''Dit gebeurde allemaal bewust.”

Volgens de advocaat ging Van Elsdingen direct in hoger beroep tegen de 7 jaar celstraf. ''Er is duidelijk sprake van zigeunerhaat. Mijn cliënt voelt zich flink gediscrimineerd. Vandaar dat wij Van Elsdingen willen laten vervolgen.''

Van Elsdingen lag al eerder overhoop met (Roma)zigeuners. In 2003 moest hij zijn excuses aanbieden nadat hij had gezegd dat een groot deel van de Roma-gemeenschap crimineel is. In 2006 moest hij zich alsnog voor de rechter verantwoorden voor die uitlating uit 2003. De rechtbank sprak hem echter vrij van belediging.

De officier van justitie zegt in een reactie dat hij helemaal niet met opzet een hogere straf heeft geëist.