Alitalia krijgt noodkrediet van Italië

De Italiaanse overheid heeft een noodkrediet van 300 miljoen euro verstrekt aan het verliesgevende Alitalia. De regering probeert de luchtvaartmaatschappij op deze manier meer tijd te geven om een koper voor het bedrijf te vinden.

Alitalia lijdt momenteel per dag één miljoen euro verlies. Het noodkrediet werd vlak voordat de vorige regering vertrok goedgekeurd, ondanks waarschuwingen van de Europese Commissie dat er sprake zou kunnen zijn van oneerlijke concurrentie. Een uitspraak in deze zaak wordt overigens later deze maand verwacht.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij is druk op zoek naar een bedrijf dat hen wil overnemen. Lange tijd zag het er naar uit dat Alitalia zou worden overgenomen door Air France-KLM, maar vorige maand trok het Frans-Nederlandse bedrijf het bod officieel in. De voorwaarden die werden gesteld waren volgens Air France-KLM niet meer geldig. Italiaanse media noemen inmiddels onder andere het Duitse Lufthansa en het Russische Aeroflot als mogelijke geïnteresseerden.