Nederland 2 minuten stil voor oorlogsslachtoffers

In heel Nederland zijn vanavond om 20.00 uur met twee minuten stilte de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogshandelingen en vredesmissies. Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander legden kort daarvoor een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Het was de 63e keer dat de Nationale Dodenherdenking plaatsvond. Na de twee minuten stilte hield Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een toespraak. "We staan stil bij de verschrikkingen van oorlog, bij wat mensen andere mensen aandoen: onverdraagzaamheid, onbegrip. Dat ligt niet achter ons, maar is van alle tijden."

Na Bussemakers toespraak droeg de 18-jarige Bahar Azizi uit Den Haag haar gedicht 'In mijn en ieder hart' voor. Met dat gedicht won zij de poëziewedstrijd voor jongeren die het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar organiseert. Daarna legden onder anderen de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer en de Amsterdamse burgemeester Cohen een krans, gevolgd door het defilé.