CIA: spanningen VS en Europa houden aan

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Europa zullen aanhouden. Dat heeft CIA-directeur Michael Hayden woensdag voorspeld. De spanningen komen volgens hem voort uit de verschillende visies van de traditionele bondgenoten op terrorisme.

"Het is nog onduidelijk wanneer en of de VS en Europa hetzelfde standpunt zullen innemen ten aanzien van de bedreigingen van de 21e eeuw, om vervolgens een gezamenlijke veiligheidsbenadering te vormen", zei Hayden.

De VS beschouwt zichzelf als een land dat in staat van oorlog verkeert, dat de terroristen achtervolgt waar zij zich ook bevinden. "In een groot deel van Europa wordt terrorisme anders gezien: voornamelijk als een intern probleem voor gezagshandhavers. De oplossingen zijn beperkter, die richten zich vooral op het beveiligen van het eigen land", zei hij.

In het midden van de eeuw is China politiek en economisch waarschijnlijk een concurrent van de Verenigde Staten, zei Hayden. Maar de Aziatische grootmacht moet volgens hem niet worden behandeld als een 'onvermijdelijke vijand' in spe.

"Als Beijing begint grotere verantwoordelijkheid te accepteren voor de gezondheid van het internationale systeem, iets wat alle grootmachten moeten doen, dan blijven we op een constructief, hoewel competitief, pad." De uitbreiding van de Chinese strijdkrachten is volgens Hayden bedoeld als tegenwicht voor de Amerikaanse strijdkrachten en om Taiwan te intimideren. "Na twee eeuwen van veronderstelde westerse dominantie is China vastbesloten zijn spierballen te laten zien."

Een scherpe bevolkingsgroei in de komende decennia, vooral in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, zal zijn tol eisen op grondstoffen, de migratie doen toenemen en kan leiden tot meer gewelddadig extremisme, zei hij. Demografische veranderingen, de opkomst van China en de transatlantische alliantie zullen volgens hem bepalend zijn voor het Amerikaans buitenlands en veiligheidsbeleid tot na het midden van deze eeuw.

Hayden riep Amerikanen op talen te leren en zich te verdiepen in andere culturen, om de nieuwe uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. "Grote delen van de wereld, waaronder die delen die in de toekomst meer invloed hebben, zijn het niet eens met al onze ideeën. Terwijl we de waarden koesteren die onze levens vorm geven moeten we die van anderen kennen en waarderen", zei hij.