Moslimmeerderheid in Franse gevangenissen

In Frankrijk maken moslims het grootste gedeelte uit van de gevangenispopulatie. Volgens islamitische leiders, sociologen en wetenschappers is circa 60 tot 70% van alle Franse gedetineerden, moslim, terwijl maar 12% van de Franse bevolking islamitisch is. De Amerikaanse krant The Washington Post bericht daar deze week over. Het hoge percentage moslims in de gevangenissen zou een direct gevolg zijn van het falende integratiebeleid in Frankrijk.

Ter vergelijking wat andere cijfers uit Europa. In Groot-Brittannië is 11%  van het totale aantal gevangenen moslim. Het aantal islamitische inwoners van dat land is 3%. In Nederland is 5,5% van de bevolking moslim; in de gevangenissen vormen ze zo'n 20% van het totaal aantal volwassen gevangenen.  In België tenslotte is 2% van de bevolking moslim. Het percentage moslims achter de tralies bedraagt daar 16.

Volgens Franse gevangenisautoriteiten ligt de oververtegenwoordiging van gevangen moslims aan de armoede waarin de groepen Noord-Afrikaanse immigranten doorgaans leven. "Veel immigranten die hier aankomen hebben financiële problemen, en dat werkt vaak delinquent gedrag in de hand", aldus Jeanne Sautière, directeur van integratie en religieuze zaken voor Franse gevangenissen. "Maar het belangrijkst is om te benadrukken dat er geen correlatie bestaat tussen islam en criminaliteit."

Sociologen, islamitische leiders en mensenrechtenactivisten zeggen  dat het Franse sociaal beleid, meer dan welk ander Europees land dan ook, bijgedragen heeft aan de isolatie van moslims in achterstandswijken waar hoge werkloosheid heerst en slechte scholen en ondermaatse woonvoorzieningen zijn. Dit heeft voor een generatie Franse kinderen gezorgd die geringe toekomstperspectieven heeft en nog minder respect voor de Franse autoriteiten opbrengt.

Met dank aan Tarak voor de submit.