Koninginnedag start vanavond al

Koninginnedag begint in verscheidene steden al vanavond. In Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Arnhem wordt vooral feest gevierd met vooral veel optredens van artiesten. Utrecht staat vanaf 18.00 uur in het teken van de vrijmarkt.

In Amsterdam vinden vanaf 19.00 uur tientallen activiteiten plaats. Veel cafés zetten buitentaps neer en op diverse podia zijn optredens te zien. Rond 01.00 uur moet het buitengebeuren afgelopen zijn en verplaatsen de onvermoeide feestgangers zich naar binnen.

De binnenstad van Den Haag staat in het teken van de 19e editie van de Haagse Koninginnenach. Op vier pleinen in de stad verrijzen grote poppodia, waar onder meer de bands Leaf, Claw Boys Claw, Voicst, De Jeugd Van Tegenwoordig en Zuco 103 optreden. De Grote Marktstraat heet voor een nacht Arrow Avenue. Op vier hoge torens improviseren studenten van het conservatorium in Den Haag op de 'absurd dansbare platen' die DJ Maestro vanuit zijn soundstation laat horen. Naar verwachting 200.000 muziekliefhebbers komen af op de Nach.

Door het hele centrum van Eindhoven staan dinsdagavond en woensdag feesten en optredens gepland die naar verwachting duizenden mensen naar de stad zullen trekken. De horecazaken op het Stratumseind trekken gezamenlijk op. In 56 kroegen wordt dezelfde muziek gedraaid en de straat verandert in een 'openluchtdiscotheek'.

Arnhem probeert de grote groep feestgangers die normaal gesproken naar de Randstad vertrekt vast te houden door een Oranjefeest van maar liefst drie dagen te organiseren. Door het hele stadscentrum staan tientallen podia, waarop volgens de organisatie honderden artiesten zullen optreden. Hoogtepunten zijn het optreden van Krezip dinsdagavond laat.

In Utrecht begint de traditionele Vrijmarkt om 18.00 uur. De noordelijke binnenstad is dan het domein van bewoners en bezoekers die hun overtollige spullen willen verkopen. Ook zijn er straten gereserveerd voor handelende kinderen en weer andere delen van de Vrijmarkt voor commerciële handelaren. De 24 uur durende Vrijmarkt in Utrecht trekt jaarlijks, afhankelijk van het weer, maximaal 300.000 bezoekers.