Helft bevolking is trots op Nederland

Ruim de helft van de Nederlanders is trots op Nederland. Een op de drie inwoners is neutraal en twaalf procent is niet trots. Dat meldt EénVandaag zondag op basis van het jaarlijkse Koninginnedagonderzoek van het actualiteitenprogramma. Eveneens de helft van de 24 duizend respondenten vindt dat 'we best wat trotser mogen zijn' op Nederland.

Bijna een op de drie deelnemers voelt zich meer inwoner van zijn of haar woonplaats dan Nederlander, Europeaan of wereldburger. Ongeveer 67 procent van de ondervraagden wil in Nederland blijven wonen. Een kwart emigreert liever. De favoriete bestemmingen zijn dan Spanje en Duitsland.

Een op de twee respondenten is trots op Koningin Beatrix. Ze vertegenwoordigt volgens de respondenten ook het best het 'Nederland-gevoel', gevolgd door Prins Willem-Alexander en Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF. Prinses Máxima is met 27 procent van de stemmen het populairste lid van het koninklijk huis.

Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek ziet in moslims een gevaar voor de Nederlandse normen, waarden en tradities. De helft van de ondervraagden bezit een Nederlandse vlag, twee derde gaat die ook uithangen op Koninginnedag.