Tieners horen werkstraf eisen om 'happy slapping'

Zes tieners hebben vrijdag werkstraffen van vijftig uur tegen zich horen eisen voor de mishandeling van een 12-jarige jongen uit Hoofddorp. De molestatie werd gefilmd en op videowebsite YouTube geplaatst.

Begin januari zouden vier jongens van 12, 13, 13 en 14 jaar uit Hoofddorp zich schuldig hebben gemaakt aan het zogenoemde happy slapping. Ze filmden de mishandeling van het slachtoffer met een mobiele telefoon en plaatsten de beelden op internet, meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem.

Door het zien van de filmpjes kwamen vier meisjes van 12, 12, 13 en 15 jaar uit Hoofddorp volgens justitie op het idee om de jongen opnieuw te mishandelen. Ze zouden het slachtoffer begin februari hebben geslagen, geschopt en gebeten en zijn fiets in het water gegooid. Ook deze mishandelingen zouden met een mobiele telefoon zijn gefilmd en op YouTube gezet. Door de beelden op internet kon de politie de acht verdachten medio februari aanhouden.

Vrijdag verschenen zeven van hen voor de rechter. De twee 13-jarige jongens en de meisjes hoorden werkstraffen tegen zich eisen. De zaak tegen de 12-jarige jongen werd aangehouden omdat er nog een rapport over hem wordt gemaakt. De 14-jarige verdachte moet om dezelfde reden later voorkomen.

De helft van de geëiste werkstraf is voorwaardelijk. Het OM wil ook dat de verdachten een sociale vaardigheidstraining volgen en een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Justitie hield bij de hoogte van de eis rekening met het feit dat de verdachten de filmpjes op het internet hebben gezet.