Olympische fakkeltocht Japan begonnen

In het Japanse Nagano, waar in 1998 de winterspelen plaatsvonden, is vanochtend de olympische fakkeltocht begonnen. Het is een van de laatste estafettelopen voor de vlam terugkeert naar Peking, waar in augustus de zomerspelen worden gehouden.

De autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen getroffen wegens pro- en anti-Chinese protesten. Het publiek wordt op afstand gehouden. Langs het hele 18,7 kilometer lange parcours zijn hekken opgesteld. Belangstellenden kunnen op grote videoschermen de verrichtingen volgen.

Eerder werd de reis van de vlam over de wereld verstoord door demonstraties van betogers tegen de Chinese overheersing van Tibet. Kort voor de start in Nagano kwam het tot opstootjes tussen Tibet-sympathisanten, Chinese studenten en Japanse nationalisten.

De tocht in Nagano had eigenlijk bij een boeddhistische tempel moeten beginnen, maar de monniken trokken hun aanbod in uit boosheid over het Chinese optreden tegen anti-China-activisten in het grotendeels boeddhistische Tibet. De Japanse overheid wil per se verhinderen dat de estafette uitloopt op ongeregeldheden die de toch al broze betrekkingen met China zouden kunnen verslechteren.