Nederland wil banden met oliestaten aanhalen

Nederland wil om economische en politieke redenen de banden aanhalen met Rusland, Algerije, Kazachstan en Saudi-Arabië. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat genoemde landen belangrijk zijn.

Dit naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad hierover. Met Libië, Iran, Qatar en China wil het kabinet de huidige relaties bestendigen. De verhoudingen met olie- en gasrijke landen worden de komende jaren belangrijk omdat de eigen gasvoorraden over een paar decennia uitgeput dreigen te raken. Deskundigen verwachten dat de prijs van aardgas de komende jaren pijlsnel omhoog zal gaan, omdat landen als China en Japan er een grote behoefte aan hebben en proberen door langjarige contracten de levering veilig te stellen.

Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) waren vorig jaar op staatsbezoek in Rusland. Toen tekende Gasunie een overeenkomst voor samenwerking in pijpleidingen met Gazprom. Komende week komen de Russen naar Nederland. Met Kazachstan en Algerije zijn al principeakkoorden getekend voor samenwerking op energiegebied.

Balkenende ontving deze week nog hoog bezoek uit Qatar en minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil dit jaar nog naar dat land.

Van der Hoeven had dinsdag tijdens een grote energieconferentie in Rome nog een gesprek met haar collega uit Qatar. Tegen de pers wilde ze daar na afloop niet veel over zeggen, maar duidelijk is wel dat Nederland tuk is op aardgas uit Qatar, in de vorm van LNG. Na afloop van de conferentie verklaarde de minister tevens dat Nederland met Saudi-Arabië wil samenwerken bij het opslaan van het broeikasgas CO2.