Onderzoek: kwart huurders ergert zich aan geluid

Meer dan een kwart van alle huurders ergert zich aan geluidsoverlast. Van de mensen met een eigen huis heeft veertien procent last van lawaai. Dat blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy. Van de mensen onder de 35 jaar geeft 27 procent aan last te hebben van geluidsoverlast. Bij mensen boven de 35 jaar is dat ongeveer achttien procent.

Jongeren en huurders hebben volgens de onderzoekers ook vaker last van een gebrek aan bergruimte en tocht dan ouderen en kopers. Het verschil tussen jongeren en ouderen en huurders en kopers heeft volgens de onderzoekers te maken met de financiële mogelijkheden. Over het algemeen hebben ouderen en mensen met een eigen huis meer geld. Daardoor hebben ze duurdere en grotere woningen die beter geïsoleerd zijn.

Jongeren en huurders wonen vaker in een flat, waardoor ze ook boven- en onderburen hebben. Dat brengt een grotere kans op geluidsoverlast met zich mee. Van de jongeren en de huurders zegt ongeveer zeventien procent zich nergens aan te ergeren, onder ouderen en kopers is dat zo'n dertig procent.

Voor het onderzoek hebben ruim zestienhonderd mensen van een internetpanel een vragenlijst ingevuld.