Mohammed-foto's Hera toch niet in de RAI

De omstreden Mohammed-foto's van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera zullen in mei niet te zien zijn op Art Amsterdam in de RAI. De reden is de beperkte ruimte, liet galeriehouder Harry Ruhé van de Amsterdamse Galerie A vanmiddag weten.

''Het is een hele serie, en die moet je in de hele context zien.'' Redenen van veiligheid of mogelijke ophef hebben volgens hem geen rol gespeeld. Andere minder controversiële foto's van Hera zijn wel te zien op de kunstbeurs.

Ruhé kondigde twee weken geleden aan dat hij als eerste foto's van Hera zal exposeren op Art Amsterdam, die van 7 tot en met 12 mei wordt gehouden. Door flink wat commotie waren de foto's van de kunstenares nog niet eerder te zien voor het publiek. Het ging vooral om de afbeeldingen van homoseksuele moslimmannen die maskers dragen van de profeet Mohammed en diens schoonzoon Ali.

Het Haags Gemeentemuseum weigerde in december die foto's te exposeren omdat bepaalde groepen in de samenleving die als beledigend zouden kunnen ervaren. Vervolgens bood de directeur van MuseumgoudA aan de werken te tonen, maar daar is het nooit van gekomen.

Galerie A wilde foto's van Hera wel tonen op Art Amsterdam. De kunstenares mocht zelf bepalen wat ze wel of niet zou ophangen.