NS wil conducteurs handboeien geven

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn momenteel in overleg het het ministerie van Justitie om de bevoegdheden van de conducteurs voor wat betreft de aanpak van geweld uit te breiden. De conducteurs zouden uitgerust moeten worden met handboeien en een wapenstok. Ook zouden de conducteurs zwartrijders moeten mogen fouilleren wanneer zij weigeren een kaartje of identiteitsbewijs te tonen.

Het is niet de bedoeling van de NS om alle 3200 conducteurs op deze wijze uit te rusten, maar om een speciaal 'elitekorps' te organiseren. Deze 'service en veiligheidsteams' zijn mobiele teams, bestaande uit speciaal getrainde medewerkers.

Het voorstel voor de speciale teams ligt momenteel bij de ondernemingsraad van de NS. Goedkeuring is nodig om de speciale teams in te gaan zetten op risicolijnen rondom Amsterdam en Groningen. Het is nog niet duidelijk wanneer de proef begint. Het is al wel bekend dat de wapenstok in de proef nog niet ingezet zal worden. 

De service- en veiligheidsteams worden al ingezet en hebben daarbij al de bevoegdheid om gepast geweld te gebruiken. Zij mogen echter niemand in de boeien slaan en moeten wachten op hulp van de politie. Door de inzet van deze speciale teams met meer uitgebreide bevoegdheden, moet de politie ontlast worden met overlast op en rond de trein.