PvdA-Kamerlid wil Den Haag als hoofdstad

Den Haag moet de nieuwe hoofdstad van Nederland worden. Dat stelt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen op zijn weblog. Amsterdam heeft het recht om hoofdstad te zijn verloren, vindt Heijnen, omdat het stadsbestuur vergat te vieren dat Amsterdam afgelopen zondag tweehonderd jaar hoofdstad was.

"Als je vergeet te vieren dat je tweehonderd jaar hoofdstad bent, verdien je niet het nog langer te zijn", schrijft Heijnen. Den Haag is zich veel beter bewust van de geschiedenis, stelt de PvdA'er, die jarenlang wethouder in Den Haag is geweest. In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat Willem I bij Scheveningen landde, en de voorbereidingen voor de viering daarvan zijn al in volle gang.

De gemeente Amsterdam laat woensdag weten binnen enkele weken met een plan te komen om de verjaardag van de hoofdstad alsnog te vieren. Het stadsbestuur heeft een aantal gemeentelijke diensten opdracht gegeven een programma op te stellen. Eerder deze week gaf de gemeente aan te kijken of het kabinet bij de viering kan worden betrokken.