Delftenaar opgepakt voor brand in hotel

De politie heeft woensdagochtend een 27-jarige Delftenaar aangehouden voor de brand dinsdagnacht in hotel Grand Canal aan de Delftse Breestraat. Onderzocht wordt of hij iets met de drie andere branden van de afgelopen weken te maken heeft, en of hij een bekende is van de familie die de in brand gestoken panden huurt of in bezit heeft.

Voorbijgangers zagen rond 01.20 uur iets branden in het hotel en sloegen alarm. De brandweer bluste enkele brandhaardjes, waardoor de schade beperkt bleef. De achttien hotelgasten moesten de nacht door de rook ergens anders doorbrengen. Op een kleine brandwond na raakte niemand gewond.

De politie kwam de verdachte op het spoor omdat getuigen de Delftenaar vlak voor het uitbreken van de brand uit het hotel zagen komen. Agenten doorzochten vervolgens de omgevingen vonden de man om 05.15 uur in zijn verblijfplaats.

Na de vorige branden is de politie scherper toezicht in de stad gaan houden. Dit extra toezicht zou hebben bijgedragen tot de arrestatie van de Delftenaar. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Tegenover het hotel staat een pand aan de Oude Delft dat deze maand vermoedelijk twee keer in brand werd gestoken. De eerste keer moesten vier van de elf inwoners door de brandweer worden geëvacueerd. De tweede keer stond het pand door de vorige brand al leeg.

Ook een pand aan de Voldersgracht werd vermoedelijk in brand gestoken. Hierbij werden negen bewoners gered, van wie er vier met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis moesten. Bij alle branden gaat de politie uit van brandstichting, omdat er meerdere vuurhaarden waren. De bewoners van de panden waren Polen en studenten.

Het gezin dat de panden en het hotel exploiteert, wordt niet verdacht.