A'dam telt meer andere nationaliteiten

Het aantal mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit is in Amsterdam voor het eerst sinds een aantal jaren toegenomen. Vooral vanuit Oost-Europa kwamen meer personen naar de hoofdstad, onder wie in het bijzonder Bulgaren, Roemenen en Polen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeentelijke dienst Onderzoek en Statistiek.

Vorig jaar groeide het aantal Bulgaren met 749, het aantal Roemenen met 386 en vanuit Polen vestigden 216 mensen zich in Amsterdam. Ook telt de stad meer personen met een Marokkaanse en Turkse afkomst, een gevolg van natuurlijke aanwas. De hoofdstad telt momenteel 176 verschillende nationaliteiten. In heel Nederland zijn dat er 190.

Bij het onderzoek naar de samenstelling van de Amsterdamse bevolking gaat de dienst niet uit van de nationaliteit maar van de herkomstgroepering. Daarbij zijn het geboorteland van een persoon en diens ouders bepalend. Volgens de onderzoekers is iemand van wie de vader of moeder in het buitenland is geboren, allochtoon. Overigens blijkt dat driekwart van hen de Nederlandse identiteit heeft.

Daarnaast hebben veel mensen nog een tweede nationaliteit. Dat komt vooral voor bij Marokkaanse en Turkse Amsterdammers. Surinamers en Antillianen hebben daarentegen vaak alleen de Nederlandse nationaliteit.