Verhagen stuurt aan op betere relatie met Rusland

Nederland kan zich niet afkeren van Rusland want daarvoor is het strategisch belang van het onderlinge contact te groot. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zaterdag op een partijbijeenkomst van de christendemocraten in Wassenaar. De bewindsman kondigde overigens wel aan de mensenrechtensituatie te bespreken als de Russische premier Viktor Zoebkov Nederland eind deze maand bezoekt.

"Als Rusland stevig wordt ingebed in het internationale systeem van waarden, normen en regels, zal dit de binnenlandse ontwikkeling positief beïnvloeden. Dat is mijn inzet", zei Verhagen. "Ik zou ons beleid willen samenvatten onder de noemers 'samenwerking waar mogelijk' en 'kritiek waar nodig'."

De minister meent dat de afhankelijkheid van Rusland 'wel eens te eenzijdig' wordt voorgesteld. Nederland en Rusland hebben een gedeeld belang, zei Verhagen. "Wij willen onze levering zekerstellen en zij willen hun afname zekerstellen." Twee derde van de winst van de Russische gasgigant Gazprom wordt in Europa gerealiseerd, lichtte de bewindsman toe. "Ze zijn afhankelijk van westerse bedrijven zoals Shell voor investeringen en de exploitatie van gas- en olievelden."

Verhagen ziet in de relatie met Rusland vooral kansen op het gebied van energieleveranties. "Europa betrekt een groot deel van haar olie en vooral gas uit Rusland, en Nederland ook. In de toekomst moet dat aandeel zelfs nog groeien, want Nederland heeft ambities om te functioneren als gasrotonde voor Noordwest-Europa."