Nederlander helpt Australië van paddenplaag af

Wat Australische wetenschappers al jaren tevergeefs probeerden, is de Nederlandse student Jordy Groffen tijdens zijn stage 'down under' wél gelukt. De 20-jarige Haarlemmer vond een remedie om de plaag van giftige reuzenpadden in Australië te bestrijden.

De student dier- en veehouderij werkt momenteel als vrijwilliger bij de Kimberley Toad Busters, een organisatie die padden vangt en vernietigt. Hij ontdekte naar eigen zeggen tijdens een sectie van dode reuzenpadden dat een longworm funest is voor de dieren. Kleine exemplaren sterven door de worm, en volwassen dieren worden er trager van en groeien minder snel. Door besmette dieren tussen gezonde exemplaren uit te zetten, verspreiden de padden het virus onder elkaar en sterven langzaam uit.

De Australische media doken de afgelopen dagen massaal op de Haarlemse student. "Ik ben opeens een nationale held", grinnikt Groffen vanuit Kununurra, een klein dorpje in het noorden van Australië. "Al zijn er ook wetenschappers die mijn methode in twijfel trekken. Ze balen gewoon dat ze dit zelf niet hebben ontdekt."

In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in Australië zo'n drieduizend reuzenpadden uitgezet om een kever te bestrijden die de graan- en suikerbietenoogst opat. De dieren bleken zich echter in razend tempo voort te planten en meer kwaad dan goed te doen. De pad bleek uiterst giftig, zodat krokodillen, vogels, honden en katten die de beesten aanraakten massaal het loodje legden. Op dit moment telt Australië tussen de vijf en zes miljoen padden.