A'damse jongeren zien etnische spanningen

Uit het onderzoek 'Links en labels' van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat veel jonge Amsterdammers (18 tot 30 jaar)  spanningen zien tussen etnische groepen. De autochtone hoofdstedelingen zijn het bezorgdst (73%), de Turken met 50% het minst.

Opvallend is dat de meeste  jongeren van allochtone komaf een rothekel hebben aan het woord allochtoon. De Marokkaanse, Surinaamse of Turkse jongeren vinden die term rieken naar achterstand en extremisme en willen niet allemaal over één kam worden geschoren.

Zo'n 33% van de Turkse en Marokkaanse jongeren voelt zich eerder Turk of Marokkaan dan Nederlander. Volgens onderzoekster Inge van der Welle kan de 'Amsterdamse identiteit' mogelijk een oplossing bieden om de verschillen tussen mensen te overbruggen, maar niet voor alles. ''De jongvolwassenen willen wél graag als Nederlander worden aangesproken.''

Een zeer kleine minderheid (minder dan 2%) van de allochtone jongeren zegt zich helemaal niet verbonden te voelen met Nederland of met Amsterdam. Deze groep trekt zich terug in de eigen etnische omgeving en woont het liefst in een buurt met mensen die dezelfde cultuur hebben. Van de jongeren van Nederlandse komaf ziet 8% niets  in het samenleven van verschillende etnische groepen. Ze ervaren het als bedreigend

Het gevoel gediscrimineerd te worden komt zowel bij autoch- als allochtone jongeren voor. Bij allochtonen ligt dat met 50% wel hoger dan de 25% bij de autochtone Amsterdammer.

Afhankelijk van de afkomst weet 37 tot 45% niet of ze in Nederland blijven wonen. Allochtonen willen weg om negatieve redenen als de hoge levenskosten en/of discriminatie, autochtonen vanwege de kansen in het buitenland.