Meldpunt slechte 'goede doelen'

Iedereen met twijfels of klachten over een ‘goed doel’ in Nederland kan sinds gisteren een klacht indienen bij een meldpunt op internet. De meldingen moeten gaan over een groep of organisatie in Nederland. Deze groep of organisatie moet een eigen project of programma tot ‘goed doel’ hebben uitgroepen en daarvoor in het openbaar om geld vragen.

De initiatiefnemers van het meldpunt zijn het Comité tegen de GoededoelenGekte (CGG) en het Solidariteitsfonds X-Y. Volgens hen wordt de Nederlandse markt overspoeld met goede doelen die met name in de warme landen actief zijn. De overheid doet totaal geen moeite om de wildgroei aan goede doelen tegen te gaan. De media spelen hierin ook een grote rol, die nemen vaak aan dat iets een goed doel is omdat er 'goed doel' op staat. Het CGG vindt het dan ook hoog tijd dat het meldpunt van start gaat.

De stelling die ons al jaren vanuit de warme landen wordt voorgehouden is ook de drijfveer van het meldpunt: “Het gaat niet om dat jullie ons meer geven, maar dat jullie minder van ons afpakken.” Het doel is dan ook de bevordering van betere informatie waardoor het publiek onderscheid kan maken in de verschillende doelen. Ook moeten de burgers volgens hen inzien dat het niet mogelijk is je verantwoordelijkheid af te kopen door gul te geven.