PvdA-top wilde Timmermans als fractievoorzitter

Waarnememend PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer heeft een voorstel om staatssecretaris van Sociale Zaken te worden afgewezen. Het scenario is besproken binnen de PvdA-top, maar Hamer gooide de deur dicht, aldus ingewijden.

Hamer maakt het hiermee onmogelijk dat staatssecretaris Ahmed Aboutaleb verkast van Sociale Zaken naar Europese Zaken, waardoor Frans Timmermans zou kunnen doorschuiven naar de fractie om Jacques Tichelaar op te volgen als fractievoorzitter. Hamer wil zelf Tichelaar opvolgen. Ze heeft donderdag officieel haar kandidatuur gesteld. De fractie beslist dinsdag over haar nieuwe voorzitter.

Naast Hamer zouden de Kamerleden Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem het fractievoorzitterschap ambiëren, maar zij hebben zich voor zover bekend nog niet officieel aangemeld als kandidaat. Volgens geruchten wordt er nog steeds gelobbyd binnen de PvdA om Timmermans naar de fractie te krijgen. PvdA-leider Wouter Bos heeft echter uitgesloten dat dat nog zal gebeuren.

Tichelaar kondigde woensdag aan dat hij zijn fractievoorzitterschap wegens gezondheidsreden neerlegt. Hij blijft wel lid van de fractie. Alleen PvdA'ers die in november 2006 in de Kamer zijn gekozen kunnen fractieleider worden. Timmermans voldoet aan die eis.