'Buitenlandse studenten tijdelijk weg uit China'

In verband met de Olympische Spelen moeten tienduizenden buitenlandse studenten deze zomer China uit. In juli en augustus zijn zij niet welkom in de Volksrepubliek, zo melden Chinese universiteiten en buitenlandse diplomaten vandaag in Peking.

"Zelfs als iemand het volgende semester gewoon doorstudeert, moet hij voor twee maanden het land uit", verklaarde een woordvoerster van een universiteit in de Chinese hoofdstad. Ook stelde ze dat dit voor alle universiteiten hetzelfde is, omdat het een opdracht van 'hogerhand' is. Ook de zomercursussen aan de universiteiten komen te vervallen.

Al eerder werden de inreisbepalingen voor toeristen en buitenlandse zakenlieden aangescherpt. Wanneer men met een toeristenvisum het land in wil dient een boekingsbevestiging en vluchtschema, een hotelboeking en een reisschema voor China inclusief een stedenoverzicht overlegd te worden. Wanneer men met een zakenvisum het land in wil, dient ook een uitnodiging vanuit China te worden overlegd. Waarom deze regels zijn aangescherpt is nog niet bekend.

Vorige week werd de visummaatregel nog verdedigd door het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken. Volgens een woordvoerster zijn de regels nog 'redelijk soepel' in vergelijking met die van andere landen. "Ik geloof niet dat het een negatieve invloed zal hebben op zaken- en andere activiteiten", aldus de woordvoerster.