Rotterdammers voelen zich het onveiligst

Van de inwoners van de vijftig grootste gemeenten in Nederland voelen Rotterdammers zich het onveiligst en ervaren de meeste overlast. Bijna zestig procent van de Rotterdammers ervaart overlast, 45 procent voelt zich onveilig, zo blijkt uit de Atlas voor Gemeenten 2008 die donderdagmiddag wordt gepresenteerd in Den Haag. In de 49 andere grootste Nederlandse gemeenten liggen beide percentages lager.

Hardnekkige sociaaleconomische problemen liggen hieraan ten grondslag, wordt in de atlas geconcludeerd. Rotterdam kent een relatief hoge jeugdwerkloosheid en is in de lijst van vijftig grootste gemeenten hekkensluiter wat betreft langdurige werkloosheid. Maar de achterstandspositie wordt vooral een probleem als die voorkomt in een kansrijke omgeving, gaan de onderzoekers verder.

"Als mensen ondanks de vele kansen die steden bieden niet aan de bak komen, omdat ze niet over de juiste vaardigheden beschikken of omdat ze gepasseerd worden door werkgevers, dan raken ze daar gefrustreerd over", licht een van de samenstellers van de Atlas Gerard Marlet toe. "Een werkloze jongere in Amsterdam of Rotterdam veroorzaakt om die reden meer overlast dan een werkloze in bijvoorbeeld Emmen." Emmen scoort hoog wat betreft veiligheid met de tweede plaats, maar slecht op de sociaaleconomische ladder, met de 49e plaats.

Het gevoel van onveiligheid of overlast heeft volgens de atlas geen directe invloed op de aantrekkingskracht van de stad. Zo staat Rotterdam op de elfde plaats waar het gaat om woonaantrekkelijkheid. Amsterdam voert deze reeks zelfs aan terwijl het na Rotterdam het laagste scoort wat betreft onveiligheid en overlast. Opvallend is wel dat de havenstad van plaats elf naar 32 terugvalt als bereikbaarheid, banen en natuur niet meetellen. Amsterdam blijft dan alsnog met kop en schouders boven de andere 49 gemeente uitsteken.

Het veiligst voelt men zich in Amstelveen. De inwoners van Hengelo ervaren de minste overlast.

De atlas wordt jaarlijks gepubliceerd aan de hand van een nieuw thema. Dit jaar had de tiende editie van de atlas het thema 'leefbaarheid'. Vorig jaar richtten de onderzoekers zich op cultuur. In 2006 werden de gemeenten gerangschikt naar aanleiding van het thema 'jong'. Omdat de atlas ieder jaar een ander onderwerp kent laten de resultaten uit de verschillende jaren zich moeilijk vergelijken.