Amsterdam aantrekkelijkste stad om te wonen

Amsterdam is de aantrekkelijkste stad om te wonen, gevolgd door Utrecht en Haarlem. Dat blijkt uit de tiende editie van de Atlas voor de Gemeenten die de gelijknamige stichting vandaag heeft uitgebracht.

In de atlas worden jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van Nederland op meer dan veertig punten met elkaar vergeleken. Bij de woonaantrekkelijkheid wordt onder meer gekeken naar de bereikbaarheid van banen, het culturele aanbod, de veiligheid en de bereikbaarheid van natuur. Heerlen komt in de index deze keer als minst aantrekkelijk uit de bus. Wordt de bereikbaarheid van natuur en banen achterwege gelaten, dan scoort Spijkenisse het slechtst.

Amsterdam is dan wel de aantrekkelijkste stad om te wonen, de huizenprijs is daar ook het hoogst. Amstelveen staat hier op de tweede plaats en Utrecht op de derde. Venlo, Emmen en Heerlen sluiten het rijtje van de vijftig steden.

In Rotterdam zitten de meeste mensen in de bijstand en wonen de meeste langdurig werklozen. De gemeente Haarlemmermeer scoort op deze gebieden het laagst. Tenslotte is Maastricht verreweg het best wat betreft de culinaire kwaliteit. Op grote afstand van de hoofdstad van Limburg volgen Zwolle en Amsterdam op de ranglijst.