Homo's voelen zich aangetrokken tot D66 en Verdonk

D66 en Rita Verdonk doen het goed bij homoseksuele mannen. De aanhang voor de linkse partijen PvdA, SP en GroenLinks daarentegen slinkt. Op dit moment zijn er meer homoseksuelen die rechts stemmen dan links. In de jaren negentig was dit andersom.

Dat blijkt woensdag uit een peiling van NOVA, de Gaykrant en Gay.nl. Volgens hen was dit het meest grootschalige onderzoek naar de homostem tot nu toe. Verreweg de meeste van de ruim 3500 deelnemers waren mannen. Ze geven aan dat zij zich in hun politieke voorkeur laten leiden door hetgeen een politieke partij uitdraagt over homo-emancipatie en -rechten.

Bij de Gaykrant scoort D66 met 22 procent het best. Bij Gay.nl is dat 14 procent. Dat is veel meer dan de 2 procent die D66 haalt onder alle kiezers. Verdonks beweging Trots op Nederland (TON) haalt bij de Gaykrant 19 procent, maar bij Gay.nl zelfs 33 procent. Onder alle kiezers is 13 procent voor TON.

Volgens hoogleraar sociologie Rob Tielman staan homoseksuele mannen en vrouwen voor vijf tot tien zetels in de Tweede Kamer als ze allemaal zouden stemmen.