OM wil geld van ex-voorzitter moslimschool

Justitie wil ruim een half miljoen euro afhandig maken van de voormalig voorzitter van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA).   Het Amsterdamse   Openbaar Ministerie wil met een terugvordering van 546.000 euro het financiële gewin ontnemen dat ex-voorzitter  Mohamed C. met fraude heeft verkregen.

De 57-jarige C. werd wegens die fraude in 2006 veroordeeld tot 2 jaar celstraf. Inmiddels is hij weer vrij man. Hij werd indertijd veroordeeld wegens het verduisteren van gelden die bestemd waren voor het onderwijs.  Tussen 2000 en 2004 stuurde C. valse facturen naar de SIBA namens stichting Aide Memoire, waarvan hij ook voorzitter was. Als hoofd van de scholengemeenschap liet hij die rekeningen uitbetalen. Het geld stak hij in eigen zak.

Ook werd C. schuldig bevonden aan het in dienst hebben van twee illegalen, fraude met een WAO-uitkering en het bezit van verboden munitie. In de woning van de uit Marokko afkomstige man werden 49 kogels gevonden.

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs trok vorig jaar de subsidie van de SIBA in, omdat het onderwijs op de drie basisscholen van de organisatie beroerd was. De eveneens islamitische onderwijsinstelling As Siddieq nam vervolgens de meeste leerlingen en schoolgebouwen over. De gemeente was daar weer niet heel erg content mee, omdat de As Siddieqschool al eens de aandacht trok vanwege het ultraorthodoxe klimaat dat er heerst en evenmin erg best presteert.