Brussel viert vijftig jaar Atomium

Het Atomium, het markante bouwwerk met de negen bollen van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, wordt donderdag vijftig. Het feest wordt knallend ingeluid met een groots vuurwerk.

Het verjaardagspartijtje duurt in totaal zes maanden. Van 17 april tot en met 19 oktober, dezelfde periode als van de expo maar dan een halve eeuw later, is het 'Brussel Plezier' op de Heizelvlakte.

Er staan ongeveer veertig activiteiten op de agenda. Zo zijn er onder meer rommelmarkten, een oldtimerdefilé, een volksbal, een rock-'n-rolldag en openluchtfilmvoorstellingen. En liefhebbers van oude plaatjes kunnen op zoek naar de restanten van Expo '58 met een koptelefoon en een beeldschermpje. Een gps-systeem leidt de bezoeker over het terrein en toont aan de hand van archiefmateriaal hoe het er vijftig jaar geleden uitzag.

In 'het Paviljoen van het Tijdelijke Geluk', dat gebouwd is van 33.000 Belgische bierkratten, zijn tentoonstellingen en projecties te zien. En voor iedereen die in deze periode dezelfde leeftijd als het Atomium bereikt, is de toegang gratis.

Ter ere van de verjaardag van het Belgische icoon verschijnt er ook een aantal speciale uitgaven van boeken en strips, zoals 'Suske en Wiske: Het machtige monument'.