Bendeleider boos op A'damse politie

De leider van een Amsterdamse jeugdbende uit de Diamantbuurt  heeft aangifte gedaan tegen politiecommissaris Leen Schaap. De commissaris zei op 8 april in het Parool geschrokken te zijn van de snelle 'criminele carrière'  van deze 22-jarige Omar el H.  ''Hij zou over een jaar of tien wel eens de nieuwe Willem Holleeder kunnen zijn als we nu niet fors ingrijpen,'' zo zei Schaap.

El H. kreeg in 2004 nog 240 uur taakstraf en zes maanden cel voorwaardelijk, omdat hij deel uitmaakte van de groep die bij het doodschoppen van de drugsverslaafde Anja Joos stond te joelen, lachen en schelden. Nu is hij volgens Schaap ''de onbetwiste leider'' van de bende die ''de opdrachten wegzette bij verschillende groepen. De ene groep deed de overvallen, de andere de auto-inbraken, weer een andere 'divisie' deed de drugs.''

De 22-jarige crimineel werd deze maand in Nijmegen gearresteerd na een mislukte overval. De recherche hield hem al in de gaten, omdat hij de gewelddadige jeugdbende uit de Diamantbuurt zou leiden, die gewapende overvallen pleegde, op grote schaal in drugs handelde, inbrak in auto's en uiteindelijk zelfs politieagenten bedreigde.

Volgens de advocaat van de man, Jeroen Soeteman, zijn de uitlatingen van Schaap ''in strijd met de waarheid''. Hij heeft bij hoofdofficier van justitie  aangifte gedaan van smaad en laster omdat El H. door justitie (nog) niet is beschuldigd van het leiden van de bende, en dus ook nog niet is veroordeeld. 

Soeteman zegt dat de enige overeenkomst tussen El H. en Holleeder is dat ze zich allebei op twee wielen door Amsterdam voortbewegen: ''Holleeder op de scooter en mijn cliënt op de fiets. Voor het overige is de vergelijking ongefundeerd, ongepast en stigmatiserend.''

Het Amsterdamse politiekorps heeft kennis genomen van de aangifte en wacht het verder rustig af.