College Tilburg struikelt over 'Adje-theater'

De uitstel van de bouw van het 'Adje-theater' in Tilburg heeft tot de val van het college geleid. Maandagochtend diende CDA-wethouder Hans Janssen zijn ontslag in, waarna het voltallige college besloot op te stappen. Janssen was naar eigen zeggen zo betrokken bij de plannen dat zijn geloofwaardigheid in het geding was gekomen door het uitstel. Daartoe werd maandagochtend op last van de gemeenteraad werd besloten.

Burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman (PvdA) stelde in een verklaring dat het college zich verantwoordelijk voelde en dat door het wegvallen van Janssen het aan chemie zou ontbreken. Met uitzondering van Janssen gaan de overige wethouders demissionair verder.

Tilburg wil de voormalige Midi-bioscoop in de stad laten ombouwen tot een theater. Het moet een laagdrempelig theater voor cabaret en variété worden. De gemeente besloot vorige maand 7,5 miljoen uit te trekken voor het theater.

Het theater houdt de gemoederen al een tijd bezig. Eerder stapte raadslid Marc Verstraeten vanwege de kwestie op. De VVD'er was naar eigen zeggen verbijsterd dat de meerderheid van de raad 'geen enkele vorm van financiële onderbouwing heeft geëist' voordat een besluit werd genomen. Het CDA nam maandagochtend afstand van het collegevoorstel, waarna Janssen zich genoodzaakt zag het veld te ruimen.