'Iran belangrijkste bedreiging in Irak'

Iran en niet al-Qaeda vormt de belangrijkste bedreiging in Irak. Tot die conclusie is de Amerikaanse regering gekomen, aldus de krant The Washington Post zaterdag. Het beleid van Washington in de regio zal daarom worden herzien.

Recentelijke gevechten in Basra en Bagdad hebben tot het nieuwe inzicht geleid, zeggen hooggeplaatste regeringsfunctionarissen. Iran zou tijdens de gevechten de steun aan Iraakse milities in de vorm van wapens, trainingen en instructies hebben uitgebreid.

De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, repte eerder deze week tijdens hoorzittingen van het Congres bijna niet over al-Qaeda, maar des te meer over Iran. Minister van Defensie, Robert Gates, sprak vrijdag van de ''kwaadaardige'' invloed van Teheran.

''Al-Qaeda blaast de aftocht en verkeert in wanorde'' in Irak, verklaart een functionaris in de krant. ''De door Iran gewapende milities vormen nu de grootste bedreiging voor de interne orde'', voegde hij eraan toe. De VS spreken voortdurend over de Iraanse invloed in Irak, maar overtuigend bewijs hiervoor hebben ze echter nog niet geleverd.