Internet kan 10.000 keer sneller

Internet zou op niet al te lange termijn wel eens 10.000 keer sneller kunnen zijn dan het snelste internet dat nu in gebruik is. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Wetenschappers die aan de wieg stonden van het huidige internet zijn namelijk bezig met een zeer snelle variant.

Bij het Europese wetenschapscentrum CERN in Genève wordt de laatste hand gelegd aan het supersnelle netwerk. De basis van het idee ligt bij de gigantische deeltjesversneller van CERN. De deeltjesversneller heeft jaarlijks namelijk enorm veel data nodig, wat ongeveer overeenkomt met de data van 56 miljoen cd’tjes. Hierdoor zou het hele internet overbelast kunnen raken en in elkaar klappen. Dat komt omdat het hele internet nu aan elkaar is geknoopt met allerlei apparatuur die niet geschikt is voor hoge datasnelheden en dat veel verbindingen nog via trage kabels verlopen.

Er is daarom koortsachtig gewerkt aan een heel nieuw 'grid' dat in tegensteling tot de huidige apparatuur en kabels, geschikt is om een gigantische stroom data op te vangen. Daarbij maakt men gebruik van optische glasvezelkabels en moderne routingcentra en technologie.

Het hele nieuw netwerk bestaat uit elf centra die over de hele wereld met elkaar verbonden zijn via de nieuwste glasvezeltechnieken. Wanneer dat op termijn wordt uitgebreid, komt het voor iedereen beschikbaar. Met het supersnelle internet zou het volledige oeuvre van de Rolling Stones in amper twee seconden zijn te downloaden.

Zie voor meer info het bronartikel.