Herdenking Martin Luther King

In Memphis hebben honderden Amerikanen Martin Luther King herdacht. De burgerrechtenactivist werd vrijdag veertig jaar geleden in die stad vermoord.

Voor de herdenking kwamen onder andere presidentskandidaten Hillary Clinton en John McCain naar Memphis. Ook duizenden strijders voor burgerrechten, vakbondsactivisten en burgers kwamen naar deze herdenking. Barack Obama voerde tijdens de herdenking campagne in Indiana.

Martin Luther King was strijder voor gelijke rechten en economische rechtvaardigheid. Op 4 april 1968 werd hij door James Earl Ray doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis. Hij hielp hier een staking van vuilnisophalers te organiseren. Het hotel is sinds 1991 omgedoopt tot het National Civil Rights Museum met aan de overkant van de straat een logement dat deel uitmaakt van het museum. Vanuit dit logement loste James Earl Ray het dodelijke schot. De schutter overleed in 1998 in de gevangenis.

King is in Atlanta begraven. Zijn kinderen legden een krans op het graf van hun ouders en zijn later naar Memphis gereisd. Bij de begraafplaats waar King ligt is ook een tentoonstelling over zijn laatste dagen en uren en zijn begrafenis te bezichtigen.