GroenLinks wil inzage giften alle parlementariërs

GroenLinks presenteert donderdag een initiatiefwet die voorschrijft dat alle giften boven de duizend euro aan Kamerleden en politieke partijen, bewegingen en BV's openbaar moeten worden gemaakt. Dat zou 'uit oogpunt van een zuiver politiek proces' moeten gebeuren, licht GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak toe. Schenkingen boven de vijftienduizend euro zijn taboe als het aan zijn partij ligt.

Duyvendak verwijst in een toelichting expliciet naar Trots op Nederland van Rita Verdonk en de PVV van Geert Wilders. Als respectievelijk politieke beweging en partij met maar één lid zijn zij niet gebonden aan de huidige transparantieregels voor politieke partijen die giften ontvangen. Verdonk en Wilders zamelen geld in via een stichting en hoeven niets te zeggen over de herkomst van giften. GroenLinks stelt dat voor alle gekozen parlementariërs en partijen dezelfde regels moeten gelden.

Ruim twee weken geleden gaf het kabinet al aan dat ook politieke bewegingen openheid zouden moeten geven over hun financiën. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) liet weten dat ze een wetsvoorstel daartoe nog dit jaar de Tweede Kamer wil voorleggen. GroenLinks is naar eigen zeggen het wachten beu. "In het voorjaar kan de wet dan voor advies naar de Raad van State", schetst Duyvendak zijn droomscenario. "Als de Kamer een beetje doorwerkt, kan de wet voor het einde van dit jaar worden vastgesteld. Ruim op tijd voor de eerstvolgende verkiezingen, zelfs als het kabinet vroegtijdig valt."

Waar GroenLinks in de initiatiefwet een grens van duizend euro trekt, daar gaf Ter Horst aan dat wat het kabinet betreft alle giften boven de drieduizend euro openbaar moeten worden gemaakt. Nu hoeven partijen alleen bijdragen boven 4537,80 euro openbaar te maken.

Het niet openbaar maken van giften zou in de hand werken dat bijvoorbeeld een gulle fabrikant bevoordeeld wordt door de ontvangende politicus. Verdonk ontkent dat bedrijven in feite 'invloed' kopen. Het zou louter gaan om individuen, van wie niet iedereen wil dat bekend wordt dat zij haar financieel steunen.