Amnesty: 'China moet mensenrechten verbeteren'

Amnesty International heeft de Chinese autoriteiten vandaag opgeroepen onderdrukking van mensenrechtenactivisten onmiddellijk te stoppen. Dat meldde de mensenrechtenorganisatie.

In het dinsdag gelanceerde rapport 'China: Aftellen naar de Olympische Spelen - harde aanpak bedreigt de Olympische erfenis' roept Amnesty tevens op repressie van demonstranten in Tibet en aangrenzende regio's te staken. ''De harde aanpak van activisten is niet verminderd door de Spelen, maar zelfs toegenomen'', aldus secretaris-generaal Irene Khan.

In en rond Peking hebben de Chinese autoriteiten mensenrechtenactivisten gearresteerd en gevangengezet om het gebied 'te schonen' voor de Spelen in augustus. ''Deze acties staan in schril contrast met de verwachtingen die de autoriteiten gewekt hebben. Zij zouden de mensenrechten juist verbeteren in de aanloop naar de Spelen'', zei Khan.

Volgens de secretaris-generaal van Amnesty wordt het steeds moeilijker voor de Spelen een positieve erfenis na te laten, tenzij snel maatregelen worden genomen. Khan wil dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en wereldleiders zich krachtig uitspreken voor verbetering van de mensenrechten. ,,Als zij niets doen, lopen zij het risico dat dit wordt opgevat als een stilzwijgend goedkeuren voor de mensenrechtenschendingen'', aldus Khan.

Amnesty wil onder meer dat China onafhankelijke waarnemers toelaat tot Tibet, intimidatie en detentie van activisten staakt, journalisten hun werk vrij laat doen en gewetensgevangenen vrijlaat. Daarnaast wil de organisatie dat China het aantal misdaden waarop de doodstraf staat, in totaal 68, vermindert als een stap in de richting van volledige afschaffing van de doodstraf.