ROC-leerlingen woest over cartoons

Een expositie van stripcartoons die het Anti discriminatie Bureau (ADB) Nijmegen wilde organiseren  samen met ROC Nijmegen, is uitgelopen op een fiasco. Een kleine groep leerlingen maakte bezwaar tegen enkele posters van de expositie. Ze uitten onder meer bedreigingen en probeerden de posters te vernielen. Daarop heeft de school de expositie afgeblazen.

Voor de expositie 'Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript' werden gisteren in de school vijftien grote cartoons opgehangen. Meteen kwam het tot een stevige woordenwisseling met een aantal leerlingen.

De expositie zou gehouden worden op de Plaza van de nieuwbouw van ROC Nijmegen aan de Campusbaan. Het was de bedoeling dat vijftien Nederlandse en Vlaamse tekenaars hun humoristische visie zouden tonen op discriminatie op grond van huidskleur, handicap, geloof, geslacht, leeftijd en seksuele voorkeur. Gevestigde namen als Jos Collignon, Peter de Wit, Maaike Hartjes, Jean-Marc van Tol en Farhad Foroutanian zouden meedoen.

Mogelijk komt de expositie in een andere vorm nog terug. ''Een kleine groep studenten vatte de prenten volledig anders op dan de bedoeling van de makers is. De sfeer werd zodanig dat in overleg met de beveiliging van het gebouw besloten is de prenten tijdelijk terug te nemen'', aldus de schoolleiding in een reactie.

Volgens een betrokkene is commotie rond de Deense anti-islam cartoons en het gedoe rond de film van Wilders door deze jongens  aangegrepen "om stennis te trappen".

De cartoons kun je hier bekijken.