Jami ziet af van tekenfilm over Mohammed

Ex-moslim Ehsan Jami ziet van van zijn voornemen om 'spottende' tekenfilm over de islamitische profeet Mohammed te maken.  In het tv-programma Netwerk zegt Jami vanavond hiertoe te hebben besloten na de oproep van CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Doe alsjeblieft niet mee aan die valse beeldvorming die een wig drijft in onze samenleving'', zei Hirsch Ballin dit weekend over het project van Jami. De ex-moslim en ex-PvdA'er zegt dat hij geen wig wil drijven tussen bevolkingsgroepen. Met zijn tekenfilm wilde het Leidschendamse raadslid laten zien dat Mohammed seksueel pervers was. Een expliciet plaatje uit de film had hij al op tv laten zien. De film wilde hij uitbrengen op de geboortedag van nazi-leider Adolf Hitler, 20 april.

Het eerdere fragment uit 'The life of Mohammed' dat Jami vorige week in Netwerk vertoonde, betrof een getekende profeet Mohammed die in staat van opwinding met zijn 9-jarige vrouw Aisa hand in hand op weg is naar de moskee om haar daar te ontmaagden. In moslimkringen is het een groot taboe om alleen al de profeet uit te beelden.

Minister van Staat Hans van den Broek had eerder al laten weten dat Jami met vuur aan het spelen was. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) was al bezig te onderzoeken of men vooraf succesvol een kort geding kon aanspannen om vertoning te verbieden.

Volgens Jami worden er met name vanuit Iran ernstige bedreigingen geuit en zware druk uitgeoefend om de film te voorkomen. Hij zegt nog wel  een film over Mohammed te willen maken, maar dan in een ander kader. Meer daarover wist hij nog niet te vertellen.