Jongeren voor rechter voor wegpesten gezin Waspik

Elf jongeren moeten zich voor de rechter verantwoorden voor het terroriseren van een Liberiaans gezin uit Waspik. Ze hebben het gezin Hayes veelvuldig op een discriminerende manier belaagd en beledigd, stelt het Openbaar Ministerie. Negen van de verdachten zijn minderjarig.

De groep zou zich op het Liberiaanse gezin hebben gericht direct nadat het zich in maart 2006 in het Noord-Brabantse dorp had gevestigd. De Afrikanen waren gevlucht voor de oorlog in Liberia. Niet alleen werd het gezin beledigd, ook gooiden de jongeren volgens het OM eieren en vuurwerk naar het huis en richtten ze vernielingen aan. Hierbij zou meerdere malen geweld zijn gebruikt. De elf staan ook terecht voor poging tot doodslag. Zo zou met een bestelbus op enkele familieleden zijn ingereden.

Eind september dook het gezin onder nadat een dochter was lastiggevallen door jongens. Een van hen zou met een scooter op haar zijn ingereden. In overleg met de gemeente Waalwijk, waartoe Waspik behoort, kreeg het gezin een woning in de stad. In december konden ze hun nieuwe huis in de wijk Zanddonk betrekken.

De verdachten moeten op 24 april in Breda voorkomen. De negen minderjarigen staan terecht voor de kinderrechter, de twee anderen voor de politierechter. De vonnissen volgen later die dag.