OM onderzoekt film Wilders op strafbare feiten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoek doen naar mogelijke strafbare feiten in de anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders. ''Het onderzoek zal worden gestart'', kondigde premier Jan Peter Balkenende gisteravond aan tijdens een persconferentie.

Volgens hem zal het OM ''uiteraard'' bezien of er strafrechtelijk over de schreef is gegaan en hoe de film zich verhoudt tot het strafrecht. In dit soort omstandigheden wordt volgens Balkenende altijd naar de juridische grenzen gekeken.

Mensen die aangifte willen doen tegen Geert Wilders wegens Fitna, kunnen hiervoor voorgedrukte aangifteformulieren gebruiken. De politiekorpsen Flevoland, Gooi- en Vechtstreek en Utrecht ontwikkelden de formulieren samen met het Openbaar Ministerie (OM).

De drie korpsen willen de ''uniformiteit borgen'' in de verwachte stroom van aangiftes tegen de politicus. Volgens de woordvoerster worden de standaardformulieren vermoedelijk ook in de rest van Nederland gebruikt. Bij het doen van aangifte hoeven alleen de naam Geert Wilders en de naam van de film nog te worden ingevuld. Aangevers kunnen kiezen uit diverse artikelen waarover ze aangifte willen doen. Daaronder is bijvoorbeeld aanzetten tot (godsdienst-)discriminatie.

Politieke reacties
- CDA-fractieleider Pieter van Geel: ''De film is vileinen onnodig kwetsend.'' Van Geel blijft erbij dat de film beter niet uitgezonden had kunnen worden. Hij had Wilders eerder opgeroepen van de film af te zien.

- Waarnemend PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer: ''De film is niets nieuws. Het zijn allemaal bekende beelden, maar hoe Wilders ze combineert is angstaanjagend.'' Volgens Hamer kwetst Wilders groepen mensen met zijn film, maar gaat hij ''juridisch niet over de schreef''.

- Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie: Het waren bekende beelden. De film wekt de indruk dat iedere moslim geweld gebruikt en een terrorist is. Gelukkig is dat niet zo en hebben de meeste moslims in Nederland juist afstand genomen van het misbruik van de islam.

- De SP zegt ''niets nieuws'' te hebben gezien in Fitna. ''Het zijn vooral oude krantenknipsels en tv-beelden, en Wilders die weer eens generaliseert'', aldus de SP in een verklaring.

- VVD-leider Mark Rutte: ''De film van Wilders is een gemiste kans. Hij heeft nu een miljoenenpubliek dat hij had kunnen gebruiken voor het presenteren van oplossingen voor problemen met de radicale islam en integratie. In plaats van iets constructiefs heeft hij oude beelden van terroristische en criminele daden laten zien.''

- D66-leider Alexander Pechtold: ''Wilders tracht in zestien minuten een wereldgeloof te duiden en verbindt op onnavolgbare wijze fascisme, communisme en islam aan elkaar.'' Volgens Pechtold is de film rellerig en tendentieus.

- SGP-leider Bas van der Vlies: Wilders probeert met Fitna zorgvuldigheid te betrachten en niet bewust te kwetsen. Veel materiaal dat in de film over de islam wordt getoond, is al bekend.

- De reactie van GroenLinks-leider Femke Halsema werd al eerder op FOK! gepubliceerd.

 
Hier kun je de film terugzien