Integratie minderheden grootste zorg Nederlanders

Moeilijkheden rond de integratie van allochtonen vormen volgens Nederlanders het grootste nationale probleem. Vier op de tien Nederlanders vonden vorig jaar dat integratiegerelateerde problemen met voorrang moeten worden aangepakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Op de tweede en derde plaats staan problemen in de gezondheidszorg en criminaliteit. Hierover maken respectievelijk 22 en 21 procent van Nederlanders zich de meeste zorgen. Veel minder in de belangstelling staan volgens het CBS milieu en werkgelegenheid.

Volgens het CBS zien inwoners van steden dezelfde problemen als bewoners van het platteland, met uitzondering van de minderhedenproblematiek. In de vier grote steden noemt 43 procent dat als belangrijkste nationale kwestie, tegen 32 procent in de minder verstedelijkte gebieden. Problemen die te maken hebben met economie, wonen, verkeer en criminaliteit worden in stedelijke en plattelandsgebieden hetzelfde beoordeeld.

Wel is er een verschil tussen de regio's. In het zuiden en noorden maken de inwoners zich de meeste zorgen over werkgelegenheid. Verkeers- en vervoersproblemen spelen vooral in het westen en oosten en de milieuproblematiek wordt met name in het westen genoemd.