PVV wil subsidie Wereldomroep stopzetten

Minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) moet de subsidie aan de Wereldomroep stopzetten. Dat eist PVV-Kamerlid Martin Bosma, die zelf 18 jaar lang werkzaam was voor de Wereldomroep. De partijgenoot van Geert Wilders stoort zich aan een filmpje over de antikoranfilm 'Fitna' dat de Wereldomroep heeft gemaakt.

In de film, die de Wereldomroep via internet verspreidt in het Engels, Arabisch en Indonesisch, komen diverse deskundigen aan het woord over de ophef rondom Fitna. De Wereldomroep heeft de film gemaakt omdat het een van de doelstellingen is een 'realistisch beeld' van Nederland in het buitenland te verspreiden.

"De Wereldomroep zet ons weg als racisten en verknipte mensen", zegt Bosma, die Kamervragen heeft gesteld. De PVV vindt verder dat de Wereldomroep overbodig is geworden door de komst van internet. De subsidie van 45 miljoen euro per jaar kan dus worden afgeschaft, stelt Bosma.

De partij van Wilders stelde in augustus vorig jaar ook al Kamervragen over de Wereldomroep. Aanleiding was destijds dat Wereldomroep-journalist Rutger van Santen, ook voorzitter van de Parlementaire Persvereniging, PVV'ers 'racisten' en de PVV een 'boevenbende' had genoemd.