Veel overlast door winters weer

Door de gladheid, veroorzaakt door de sneeuw, stond vanochtend het verkeer op de Nederlandse snelwegen rond 08.30 uur over 888 kilometer vast. Daarmee is het de op een na drukste ochtendspits ooit, meldde de ANWB. Op 8 februari 1999 stond het verkeer over 975 kilometer stil.

Op alle belangrijke wegen van oost naar west en van noord naar zuid staat het verkeer op veel plaatsen vast. Vooral rond Rotterdam is het druk. Zo staat op de A16 tussen Breda en Rotterdam een file van 40 kilometer.

De gladheid en sneeuwval zorgden voor grote problemen in het verkeer. Op meerdere plekken in het land vonden ongelukken plaats. Volgens een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gebeurden in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend vroeg tientallen ongelukken. Weinig mensen raakten gewond. ''Het gaat over het algemeen om materiële schade'', aldus de zegsman.

Volgens het KLPD is er in heel Nederland op de wegen gestrooid tegen de gladheid. ''Dat zout moet echter door verkeer in de weg worden gereden'', aldus de woordvoerder. ''Omdat er in de nacht weinig verkeer was, kon dat niet gebeuren waardoor het in de ochtendspits nog steeds glad was.''

Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag waren ter hoogte van het knooppunt Badhoevedorp twee rijstroken afgesloten als gevolg van een ongeval. De A2 bij Den Bosch was door twee ongevallen op de Maasbrug enkele tijd in beide richtingen afgesloten. Een vrachtwagen raakte daar in de slip, kwam tegen de vangrail aan de linkerkant van de snelweg terecht en reed vervolgens door de rechtervangrail. De cabine van de wagen kwam daardoor boven de Maas te hangen. Een hoogwerker van de brandweer bevrijdde de bestuurder uit zijn hachelijke positie. De vrachtwagen zal pas na de ochtendspits worden weggehaald. In beide richtingen is een rijbaan inmiddels weer opengesteld.

Niet alleen het verkeer op de wegen moet rekening houden met ernstig oponthoud als gevolg van het winterweer. Ook het vliegverkeer op luchthaven Schiphol kampt door de sneeuwval met vertragingen. In de ochtend landen er 45 toestellen per uur. Normaal zijn dat er zestig.

Ook het treinverkeer had op sommige trajecten last van de sneeuw. Zo lag het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal enige tijd stil. De treinen konden niet rijden omdat er enkele wissels moesten worden schoongemaakt. Vanaf 07.45 uur was er vanuit zuidelijke richting weer beperkt treinverkeer mogelijk. Tussen Zutphen en Winterswijk reden korte tijd geen treinen vanwege een sein-en wisselstoring.