Danen van NL Bekent Kleur ziet altijd meer volk

De organisator van de Nederland Bekent Kleur (NBK)-demonstratie gisteren op De Dam in Amsterdam, die een enigszins tegenvallend aantal bezoekers trok na alle vooraf aangekondigde media-aandacht en steun van 50 BN'ers, ziet zelf altijd veel meer demonstranten dan de officiële cijfers van de politie. Ook voorspelt hij vooraf steevast een grote opkomst. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Rene Danen, de voorzitter van NBK, is een beroepsactivist. Talloze demonstraties heeft de uit Brabant afkomstige Amsterdammer al op zijn conto geschreven.  Voor gisteren voospelde hij 5.000 tot 10.000 deelnemers. Het werden er uiteindelijk 1.300 die tegen racisme en het gedachtengoed van Geert Wilders in het geweer kwamen.

Onder hen de altijd aanwezige demonstranten van de Internationale Socialisten alsmede die van Amsterdam Anders/De Groenen. Een politieke splinter waarvoor Danen ooit voor in de raad zat.  Zijn politieke medestanders waren gisteren volop aanwezig, inclusief de bekende antieke ‘actiebus’ en een tent voor ‘personeel, sprekers en pers’. Het viel zelfs Jupijn Hafmans op, de opvolger van Danen in de gemeenteraad: ''Het is weer de usual crew.''

Danen studeerde ooit sociologie in Nijmegen. Sinds die studie organiseerde 'brooddemonstrant' Danen acties als de bezetting van Nijmeegse universiteitsgebouwen, autovrije zondagen, herdenking van Kristallnacht, tegen Pim Fortuyn, tegen de voormalige woningpolitiek van ex-minister Dekker, tegen de kabinetten Balkenende (‘Keer het Tij’), tot aan, sinds 1992, Nederland Bekent Kleur.  Foto’s van alle demonstraties verzamelt hij als trofeeën op zijn website.

Tevreden
Danen was gisteren echter bijzonder tevreden over de opkomst. Over media-aandacht had hij ook niet te klagen. Persdiensten ANP en Novum besteedden er de afgelopen dagen ruimschoots aandacht aan. De Amsterdamse zender AT5 zond het hele gebeuren rechtstreeks uit en het NOS journaal opende er gisteren mee.

Op de bijeenkomst werd onder meer gesproken door oud-VVD-leider Hans Dijkstal, oud GroenLinks-lijsttrekker en mede-organisator Mohammed Rabbae en oud-PvdA-minister Hedy D'Ancona.

In de berichtgeving van FOK! van gisteren zijn hun toespraken niet meegenomen. Hieronder in het kort wat ze zeiden:

D'Ancona noemde het ''levensgevaarlijk'' dat partijen uit de Tweede Kamer officieel niet mee wilden werken aan het protest. En dat voor één man, aldus de oud-PvdA politica.

Oud-VVD minister Dijkstal waarschuwde voor de 'toegenomen discriminatie en vreemdelingenhaat'. De ideeën van Wilders noemde hij verwerpelijk. ''Ik ben echter bang dat we op een hellend vlak zijn gekomen.''

Rabbae tenslotte zei dat met Geert Wilders het racisme is doorgedrongen tot in het parlement. Maar racisme wint nooit en zal als altijd verliezen, aldus de voorzitter van het Landelijk Beraad van Marokkanen.

Rene Danen
Danen tevreden