Zaandam houdt vast aan straatnaam 'tiran'

Burgemeester en wethouders van Zaandam hebben besloten dat  de Diederik Sonoyweg in Zaandam gewoon mag blijven heten zoals het nu heet. De uiterst linkse beroepsactivist Paul Treanor - die ooit om de doodstraf vroeg voor Pim Fortuyn - had de gemeente verzocht de naam te veranderen omdat Diederik Sonoy geen held, maar een tiran is geweest.

Daarvoor dook Treanor diep in de geschiedenis, want Sonoy leefde van 1529 tot 1597. Sonoy was gouverneur van wat nu West-Friesland heet (Noord-Holland boven Alkmaar). Hij was ook geuzenleider. Berucht was zijn schrikbewind tegen katholieken. Moorden, martelingen en brandstichtingen werden onder zijn verantwoordelijkheid uitgevoerd.

In 1574 liet Sonoy een schans bouwen nabij de huidige Zaanse Schans. Hij wilde daar de Spaanse troepen stoppen. De geuzen wonnen onder zijn leiding de veldslag die in de Zaanstreek nog altijd wordt gevierd met een derde Pinksterdag. Een jaar eerder wisten de geuzen onder zijn leiding al met succes de Spanjaarden te verjagen bij Alkmaar (daar begon de Victorie in 1573). 

De  Diederik Sonoyweg in Zaandam kreeg zijn huidige naam in 1960. Volgens gegevens uit die tijd was men zich er wel degelijk van bewust dat hij een wreed krijgsheer is geweest. Na enige discussie werd de weg toch naar Sonoy genoemd. 

De gemeente Zaandam zegt in een reactie dat er wel meer namen zijn van nu grote krijgslieden, die ''het één en ander op hun geweten hebben''. De straatnaamcommissie ziet ook geen aanleiding de naam te schrappen.